• SON HABERLER

    19.02.2016

    Haftanın Dosyası: "Görülmeye değer 11 Holokost filmi"

    Holokost (Yunanca: ὁλόκαυστος holókaustos: hólos, "bütün" ve kaustós, "yanmış"), Nazi soykırımı, Yahudi Soykırımı ya da Ha-Shoa (İbranice: השואה "felaket"); Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Partisi'nin yönettiği Nazi Almanyası döneminde, işgal edilen sınırlar içerisindeki yaklaşık altı milyon Yahudinin (kaynaklara göre bu ölü sayısı değişir) sistemli bir şekilde öldürüldükleri katliamın adıdır.
    Bu hafta “Saul'un Oğlu” filmi ile tekrar hatırladığımız nazi döneminin yahudi soykırımı trajedisini konu alan görülmeye değer filmleri inceledik.

    1. Schindler’s List/Schindler’in Listesi (1993): II. Dünya Savaşı sırasında Naziler’in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler’i ve bu kurtuluş öyküsünü anlatan filmi Steven Spielberg yönetmiş ve film 7 dalda Oscar kazanmıştı.

    2. Secret Lives/Gizli Yaşamlar (2002): Aviva Slesin’in yönettiği belgesel, ikinci dünya savaşı sırasında gizlenen yahudi çocukları ve onların kurtarıcılarını konu alıyor.

    3. Enemies: A Love Story/Düşmanlar: Bir Aşk Hikayesi (1989): Kahramanlarından birininin 1949 yılında New York’ta yaşayan Polonyalı Holokost kurtulanı olduğu bir aşk dörtgenini anlatan film, Isaac Bashevis Singer’in aynı adlı romanından uyarlanmış. Paul Mazursky yönettiği bir holokost filmi aynı anda, komik, seksi, düşündürücü ve trajik.

    4. The Pawnbroker/Tefeci (1964): Sidney Lumet’in yönettiği filmin konusu, holokosttan kurtulan ve Harlem’de tefecilik yapan Sol Nazerman’ın trajik hikayesidir.

    5. Life is Beautiful/Hayat Güzeldir (1997): Roberto Benigni’nin yönettiği 1997 yapımı İtalyan drama filmidir. II. Dünya Savaşı zamanında karısı ve oğlu ile birlikte Yahudi kamplarına götürülen Yahudi bir babanın ve peşinden giden İtalyan bir annenin, çocuğunu korumak için yaptığı sayısız özveriyi anlatıyor. 1999’da 7 dalda Oscar’a aday olan film, en iyi yabancı film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi müzik dallarında bu ödülü kazandı.

    6. Numbered/Numaralı(2012): Auschwitz ve alt kamplarda seri numaraları ile dövme yapılan ve bir kısmı halen hayatta olan 400.000 kişinin kendileri, aileleri ve toplum için bu numaraların anlamını araştıran belgeseli Dana Doron ve Uriel Sinai birlikte yönetiyor.

    7. Inglourious Basterds/Soysuzlar Çetesi (2009): Quentin Tarantino’nun yönettiği II. Dünya Savaşı sırasında geçen filmde Avrupa’nın bir köşesinde Teğmen Aldo Raine (Brad Pitt), Yahudi askerler tarafından kurulan bir grubu düşmana karşı misilleme yapma amacıyla organize etmektedir. Raine’ın grubu, Nazi Almanyasının önde gidenlerine zarar verme misyonunu üstlenmiştir.

    8. Fugitive Pieces/Bölük Pörçük Yaşamlar(2007): Anne Michaels’ın ödüllü romanından aynı adla uyarlanan filmi, Jeremy Podeswa yönetiliyor. Polonya’da savaştan sağ olarak kurtulup, askerler tarafından Yunanistan’a götürülen bir çocuğu (Jakob Beer), orada yaşamakta olan bir profesörün (Athos Roussos) yanına alması sonucunda, ikisinin arasında gelişen ilişkiler anlatılıyor.

    9. The Devil’s Arithmetic/Şeytanın Aritmetiği (1999): Jane Yolen’in romanından uyarlanan, Donna Deitch’in yönettiği dram türündeki filmin hikayesi şöyle; Yahudi geleneklerini gönülsüz bir şekilde benimseyen Hannah (Kirsten Dunst), Yahudi bayramını kutlamak üzere annesi ve babasıyla birlikte Eva teyzeyi ziyarete gider. Teyzesinden, amcasıyla ilgili soykırım hikayeleri dinleyen ve bundan pek de hoşnut olmayan Hannah, evin kapısını açtığında neye uğradığını şaşırır. Kendini bir anda 1940’lı yıllarda bulur. Nazi Almanyası’nda, ölüm kamplarından birinde mahkûmdur artık.

    10. Amen/Amin (2002): Costa-Gavras’ın yazıp, yönettiği filmde bir SS subayı olan Gerstein sözde fabrika atıklarının arıtımı için orduya temin ettiği Zyklon B gazının Doğu Avrupa sınırındaki kamplarda toplu katliamlar için kullanıldığını öğrenir. Koyu Hıristiyan yanı onu harekete geçirir, ama içinde olduğu belli bir kafa yapısını temsil eden üniforma, Gerstein’in önünü tıkar. Gavras’ın filme kattığı karakter papaz Riccardo ona yardım etmeye çalıştığında kendi üstündeki üniformanın da başka açmazlar getirdiğini fark edecektir.

    11. Valetina’s Mother/Valetina’nın Annesi (2008): İsrailli yazar Savyon Liebrecht’in romanından uyarlanan, Matti Harari ve Arik Lubetzky’nin yönettiği filmde, holokosttan kurtulmuş olan yaşlı Paula ve Polonya göçmeni Valentina arasındaki karmaşık ilişki anlatılıyor.
    • Google ile yorum yap
    • Facebook ile yorum yap

    0 yorum:

    Yorum Gönder

    Item Reviewed: Haftanın Dosyası: "Görülmeye değer 11 Holokost filmi" Rating: 5 Reviewed By: Doç.Dr.E.Mahir Gülcan
    Scroll to Top